Covid-19: Kementerian Kesihatan mempertimbangkan penyaringan penghantar makanan

PETALING JAYA: Kementerian Kesihatan sedang mempertimbangkan langkah yang mengharuskan semua penghantar makanan diperiksa untuk Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata pada masa ini, semua penyedia makanan hanya diminta untuk mendapatkan kelulusan dari Kementerian.

“Kami sedang mempertimbangkan untuk mengirim semua pengirim makanan untuk menjalani pemeriksaan kesihatan. Sekiranya mereka didapati mempunyai rekod kesihatan yang bersih, maka mereka akan diizinkan untuk menghantar makanan,” katanya dalam sidang media hariannya pada hari Sabtu (18 April) .

Dr Noor Hisham mendorong penunggang makanan untuk menjalani pemeriksaan Covid-19 di klinik kesihatan kerajaan atau swasta untuk memastikan mereka sihat.

“Melihat keadaan di hospital jika seseorang itu positif, mereka boleh menjangkiti orang lain. Ini juga boleh berlaku kepada penumpang penghantar makanan dan menjangkiti orang lain ketika mereka membuat makanan,” katanya.

Foodpanda delivery rider dies in collision | The Star OnlineDia menyatakan bahawa syarikat penyampaian makanan yang berdaftar bertanggung jawab atas biaya penyaringan penunggangnya, dan menambah bahawa ini penting untuk memastikan mereka selamat ketika melakukan tugas mereka.

Pada hari Jumaat (17 April), Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan bahawa penghantar makanan dari syarikat e-hailing perlu menjalani pemeriksaan kesihatan.

Ismail menyatakan bahawa ini adalah untuk melindungi pelanggan dan juga penunggang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here