Bomba Sarawak: Lebih 5,000 orang bekerja untuk membersihkan Sarawak

MIRI: Lebih 5,000 kakitangan dari pelbagai agensi bekerja keras membersihkan tempat awam dan swasta di seluruh Sarawak dalam pertempuran menentang Covid-19.

“Pasukan operasi pembersihan sejauh ini meliputi 86 bangunan kerajaan, 50 kompleks pasar awam, 17 pusat membeli-belah, 78 bangunan keagamaan dan tempat-tempat ibadah,” kata Jabatan Bomba dan Penyelamat Sarawak pada hari Rabu (22 April).

Ia menambah bahawa pasukan juga telah membersihkan kawasan kompaun di 26 taman perumahan dan pusat komersial, 37 balai raya, 21 pusat pengangkutan dan stesen, enam hotel dan tiga lokasi perindustrian.

“Setakat ini, 299 pusingan operasi pembersihan telah dilakukan,” katanya.

Jabatan itu menambah bahawa mereka telah memimpin pasukan yang beroperasi di Kuching, Miri, Sibu, Bintulu dan pasar luar bandar di semua 14 bahagian di Sarawak.

5,000 anggota yang terlibat berasal dari Jabatan Bomba dan Penyelamat Sarawak, Angkatan Tentera, Polis, Rela, Unit Pertahanan Awam, Jabatan Kesihatan, daerah dan majlis bandar serta sukarelawan masyarakat.

Kuching melakukan latihan sanitasi tertinggi, diikuti oleh Miri.

Kuching mempunyai penduduk sekitar 650,000 sementara Miri mempunyai sekitar 350,000.

Sarawak telah mencatatkan 15 kematian akibat Covid-19 dan terdapat sekitar 400 pesakit di 36 hospital di seluruh negeri.

Sebilangan besar pesakit adalah di Kuching, Samarahan, Miri dan Bintulu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here