952 pasangan dibenarkan berkahwin di Kedah semasa MCO

ALOR SETAR : Sebanyak 952 pasangan di Kedah yang diberi lampu hijau untuk berkahwin semasa perintah kawalan pergerakan (MCO) dibenarkan melakukannya di Pejabat Agama Daerah dengan kehadiran minimum.

Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata hanya majlis perkahwinan (akad nikah) yang dibenarkan dan tidak ada upacara lain yang boleh diadakan, sementara tarikh dan masa upacara itu akan ditentukan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah.

“Yang sedang dikerjakan adalah memperuntukkan beberapa hari seminggu untuk Pejabat Agama Daerah untuk menangani perkahwinan konvensional, tetapi kehadiran terhad kepada pasangan dan masing-masing disertai oleh saudara terdekat (wali) atau penjaga (untuk pengantin perempuan) yang boleh memberikan pengantin perempuan sesuai dengan undang-undang Syariah.

“Tiga saksi akan disediakan oleh pejabat agama dan pasangan itu harus mendaftar terlebih dahulu untuk memudahkan urusan waktu dan tarikh upacara pemujaan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kerajaan Negeri Covid-19 di Wisma Darul Aman, di sini Selasa (21 April) malam.

Dia mengatakan bahawa bagi mereka yang berkahwin dengan individu dari luar negara, inisiatif terbaik sedang diusahakan untuk mempermudah mereka.

“Kami berusaha untuk menjadikan kaedah persidangan video berfungsi dan juga melihat bagaimana negeri-negeri lain menggunakannya. Kami akan berusaha untuk mengkoordinasikannya di Kedah untuk menyelesaikan semua masalah yang terlibat,” katanya.

-Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here