Elaun bulanan khas untuk lebih ramai kakitangan perubatan

SEREMBAN: Doktor dan pegawai perubatan lain yang bertugas di jabatan kecemasan dan trauma di kemudahan kesihatan awam berhak mendapat elaun bulanan khas RM600.

Pemerintah telah memutuskan untuk memperluas manfaat yang diberikan kepada mereka yang menangani dan merawat suspek Covid-19 dan kes yang disahkan, kata surat pekeliling pemerintah.

Kakitangan perubatan yang ditugaskan untuk menguruskan jenazah pesakit yang meninggal dunia yang disyaki atau disahkan positif Covid-19 juga akan mendapat bayaran khas.

Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan Datuk Seri Dr Chen Chaw Min berkata, kerajaan memutuskan untuk memperluas skop kelayakan setelah mendapat maklum balas.

“Kakitangan perubatan yang ditugaskan untuk melakukan pemeriksaan kesihatan awal di pintu masuk utama atau pintu masuk lain ke fasilitas seperti yang ditentukan oleh ketua jabatan mereka juga akan layak mendapat elaun tersebut.

“Begitu juga, doktor dan pegawai perubatan yang secara rasmi diberi nama untuk menguruskan kemasukan dan rawatan individu yang disyaki dijangkiti Covid-19 ke wad Infeksi Pernafasan Akut (ARI) atau wad Infeksi Pernafasan Akut (SARI) hospital juga akan layak, ”Katanya dalam bulatan.

Akhir bulan lalu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan doktor, jururawat dan anggota perubatan yang terlibat secara langsung dalam mengurus dan membendung wabak itu akan menerima elaun RM600 dari 1 April hingga akhir wabak.

Kerajaan telah bersetuju untuk memberi elaun khas kumpulan profesional ini sebanyak RM400 ketika pakej rangsangan ekonomi pertama dibuat lebih awal.

Dr Chen berkata mereka yang berhak mendapat elaun khas RM600 bulanan juga akan merangkumi kakitangan perubatan yang ditugaskan untuk melakukan pemeriksaan Covid-19 termasuk pengawasan penyakit seperti influenza di pusat-pusat yang ditentukan.

Mereka yang menerima, mengumpulkan, membawa dan menjalankan ujian pada sampel Covid-19 di makmal, menguruskan kemasukan dan rawatan untuk kes yang disyaki atau disahkan untuk diasingkan serta wad ARI / SARI dan merupakan anggota Pusat Kesediaan dan Tindak Balas Krisis juga layak .

Kakitangan perubatan yang melakukan pemeriksaan di lapangan terbang dan tempat masuk lain dan berada di Pasukan Penilaian Cepat dan Pasukan Tindak Balas Cepat di daerah-daerah dan perkhidmatan ambulans juga akan mendapat manfaat.

Yang lain untuk mendapat faedah adalah mereka yang terlibat dalam aktiviti kawalan jangkitan di hospital, menguruskan sampah yang berkaitan dengan Covid-19 dan ditugaskan untuk memeriksa mereka yang menjalani pengawasan rumah.

Dr Chen berkata mereka yang bekerja selama setengah bulan akan dibayar RM300.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here