Kerajaan untuk menentukan bilangan rakyat Malaysia yang akan dibawa pulang dari S’pura

PUTRAJAYA: Jumlah rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura yang kini cuti tanpa gaji untuk dibawa pulang atau tidak akan diketahui setelah perbincangan mengenai perkara itu diadakan antara dua negara.

Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata setakat ini, tidak ada pemulangan rakyat Malaysia secara besar-besaran kerana kilang-kilang di republik itu masih beroperasi sementara kilang yang ditutup telah diberi peluang untuk tinggal di sana.

“Kami belum menerima perincian dari pemerintah Singapura. Kami telah mengarahkan Menteri Sumber Manusia untuk mengadakan perbincangan dengan rakan sejawatnya mengenai sama ada rakyat Malaysia yang diberi cuti tanpa gaji akan kembali atau tidak.

“Kami akan merancang bagaimana untuk mengelakkan kesesakan … seperti yang saya sebutkan kelmarin, kami akan menyediakan 10,000 bilik di pusat kuarantin jika ada pemulangan rakyat Malaysia (dari Singapura) secara besar-besaran,” katanya kepada konferensi pers harian mengenai Perintah Kawalan Pergerakan. (MCO) di sini hari ini.

Dia mengulas nasib rakyat Malaysia di Singapura berikutan perpanjangan pemutus litar di negara itu sehingga 1 Jun, yang mengakibatkan lebih banyak sektor terpaksa menghentikan operasi.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata, seramai 15,946 rakyat Malaysia yang kembali dari luar negara telah dikuarantin sejak 3 April.

Dia mengatakan daripada jumlah itu, 4,218 individu telah menyelesaikan kuarantin mereka dan dibenarkan pulang sejak 17 April.

“Semalam, 738 rakyat Malaysia yang pulang ke rumah telah ditempatkan di bawah karantina wajib,” katanya sambil menambahkan bahawa hingga kini, 196 pusat kuarantin sedang beroperasi.

-Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here