Polis bertugas dan tidak menentang MCO

SEREMBAN: Seorang sub-inspektor yang ditemui bersama empat lelaki lain di sebuah pusat hiburan di sini tidak didakwa di mahkamah kerana melanggar perintah kawalan pergerakan (MCO) kerana dia berada di sana bertugas rasmi.

Ketua Polis negeri, DCP Datuk Mohamad Mat Yusop berkata, siasatan polis mendapati bahawa pegawai dari kontinjen negeri telah diarahkan oleh atasannya untuk pergi ke premis tersebut untuk melakukan pengawasan terhadap aktiviti geng pada hari itu.

“Namun, empat yang lain, termasuk pemilik pusat itu, akhirnya dituduh mencabul MCO,” katanya, sambil menambahkan bahawa mereka didakwa di bawah Peraturan Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Berjangkit 2020.

DCP Mohamad diminta untuk menjawab tuntutan yang dibuat oleh seseorang dalam video yang mempersoalkan sama ada terdapat tindakan yang diambil terhadap pegawai tersebut setelah penangkapannya.

Tuduhan lain yang didengar dalam video tersebut adalah bahawa pegawai tersebut telah mengumpulkan wang perlindungan dari beberapa kedai di kawasan Rasah Jaya.

Untuk itu, DCP Mohamad mengatakan polis tidak menerima laporan mengenai tuntutan tersebut.

“Kami mengalu-alukan maklum balas daripada sesiapa sahaja termasuk individu dalam klip tersebut dan kami akan menyiasatnya,” tambahnya.

Sepasukan polis dihantar ke tempat berikutan aduan bahawa ia beroperasi walaupun MCO.

Setibanya di sana, anggota polis mendapati pusat itu terkunci dari dalam dan mereka dapat mendengar muzik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here