Ismail Sabri: 1,128 pelajar untuk pulang pada hari Isnin (27 April)

PUTRAJAYA: Kira-kira 1,128 pelajar di institusi pengajian tinggi tempatan akan memulakan perjalanan pulang bermula Isnin (27 April) malam, ketika pemerintah memulakan fasa pertama membenarkan pelajar yang berada di asrama masing-masing untuk pulang.

Menurut Menteri Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob , 863 pelajar dari wilayah tengah akan pulang ke wilayah utara pada Isnin malam, sementara 265 pelajar akan pulang dari wilayah utara ke wilayah tengah mulai Selasa (28 April) ) malam.

Para pelajar, yang berasal dari sembilan universiti tempatan, akan ditempatkan di 49 bas yang menuju ke 17 lokasi.

Ismail Sabri juga mengatakan bahawa bas yang terlibat dan bagasi pelajar akan dibersihkan kira-kira tiga jam sebelum perjalanan.

Ismail Sabri juga memberi jaminan bahawa pelajar yang terlibat tidak akan mempunyai perut kosong semasa berbuka puasa dalam perjalanan pulang ke rumah masing-masing, kerana Marrybrown dan Gardenia telah menaja makanan untuk mereka.

“Kerajaan mengalu-alukan penajaan oleh sektor swasta. Sekiranya ada kumpulan yang berminat, mereka boleh menghubungi Kementerian Pendidikan Tinggi, ”katanya semasa taklimat hariannya di Putrajaya pada Isnin.

Sementara itu, Ismail Sabri mengatakan kerajaan akan mula menghantar pelajar pulang ke Sarawak dan Sabah mulai 1 Mei, di mana mereka akan diterbangkan ke empat lapangan terbang di wilayah masing-masing – lapangan terbang Sultan Mahmud di Terengganu, Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang, Lapangan Terbang Antarabangsa Senai dan Lapangan Terbang Antarabangsa KL .

“Mereka akan diterbangkan ke lapangan terbang terdekat ke kota asal masing-masing,” tambah Ismail Sabri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here