220 warga Malaysia tinggal di Itali

KUALA LUMPUR: Kira-kira 220 rakyat Malaysia yang masih tinggal di Itali memilih untuk tidak kembali ke Malaysia walaupun wabak Covid-19, kata Duta Besar Malaysia ke Itali Datuk Abdul Malik Melvin Castelino.

“Sebilangan besar dari mereka berkahwin dengan warganegara Itali dan mempunyai pekerjaan tetap.

“Menurut pangkalan data kedutaan, 323 rakyat Malaysia, termasuk pelajar, terdaftar dalam misi tersebut.

“Dari jumlah itu, 81 rakyat Malaysia dan tanggungan mereka selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dari Itali pada bulan Mac,” katanya dalam wawancara dengan Bernama TV melalui Skype.

Abdul Malik mengatakan tidak ada pelajar Malaysia di kawasan zon merah Itali setakat ini, dan kedutaan terus berhubungan dengan para pelajar untuk memastikan keselamatan mereka.

“Rakyat Malaysia di Itali tidak mempunyai masalah untuk mengakses keperluan asas kerana pasar raya dan farmasi tetap terbuka untuk umum,” katanya.

“Jumlah kes positif Covid-19 mengalami tren menurun berikutan langkah-langkah ketat yang diperkenalkan oleh pemerintah Itali, seperti penutupan dan melarang perhimpunan awam.”

Menurut laporan baru-baru ini, Perdana Menteri Itali Giuseppe Conte mengatakan penutupan Itali akan dicabut sebahagiannya mulai 4 Mei. Kerajaan akan membenarkan perniagaan utama tertentu untuk beroperasi, tetapi mengingatkan bahawa syarikat mesti mematuhi protokol keselamatan baru dengan ketat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here