‘Banyak kes di Sabah melibatkan gejala minimum atau sifar’

KOTA KINABALU: Sebilangan besar kes Covid-19 di Sabah melibatkan mereka yang mempunyai gejala minimum atau sifar, kata pengarah Jabatan Kesihatan Datuk Dr Christina Rundi.

“Oleh itu, pihak berkuasa kesihatan mesti mengambil langkah berjaga-jaga tambahan, termasuk mewajibkan pelajar atau sesiapa yang kembali ke Sabah untuk mengisi borang pernyataan kesihatan dengan jujur ​​semasa tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu.

“Setelah mengisi borang, orang-orang ini kemudian akan diperiksa dan dinilai status kesihatan mereka dan sampel mereka diambil untuk ujian dua kali,” kata Dr Rundi.

Dia mengatakan mereka yang mengalami gejala akan dirujuk ke hospital untuk pemeriksaan lebih lanjut sementara mereka yang tidak mengalami gejala akan diminta untuk kuarantin diri di rumah atau pergi ke pusat kuarantin yang dikendalikan oleh kerajaan.

Dia mengatakan langkah-langkah ini diperlukan untuk membendung atau memutuskan rantai jangkitan Covid-19.

Kerajaan Persekutuan telah mengumumkan bahawa pelajar dibenarkan pulang ke kampung halaman mulai minggu ini.

Dr Rundi mengatakan pegawai kesihatan akan memutuskan, berdasarkan penilaian, jika mereka yang memasuki negeri ini akan melakukan kuarantin sendiri di rumah atau harus pergi ke pusat kuarantin.

Sementara itu, kes Covid-19 Sabah meningkat dari 311 kepada 312 pada 27 April.

Satu kes di Kota Kinabalu dikesan dari pemeriksaan yang disasarkan oleh Jabatan Kesihatan.

Dalam perkembangan lain, orang ramai didesak untuk menderma darah kerana bank darah di Sabah hampir habis. Terdapat pengurangan penderma sebanyak 24% sejak penguatkuasaan perintah kawalan pergerakan (MCO).

Dr Rundi mengatakan ini juga kerana hampir semua pemacu pendermaan darah dibatalkan dalam tempoh MCO dan bekalan darah rendah mungkin akan berterusan walaupun selepas Hari Raya.

Untuk meminimumkan risiko kesihatan kepada penderma dan pegawai perubatan yang bertugas, janji akan diadakan dan penderma yang telah membuat janji akan diberi keutamaan.

Dr Rundi mengatakan mereka yang telah melakukan perjalanan ke luar negeri dalam 28 hari terakhir, berhubungan dengan pesakit Covid-19 atau kontak mereka, tidak digalakkan untuk menderma darah seperti sekarang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here