MCO masih aktif: Ketua Pengarah Kesihatan

PETALING JAYA: Rakyat Malaysia tidak boleh menganggap bahawa perintah kawalan pergerakan (MCO) telah berakhir hanya kerana kerajaan telah mengurangkan beberapa sekatan mulai hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah (gambar) mengatakan MCO masih berlaku dan pihak berkuasa hanya memberi sedikit kelonggaran. Orang awam, katanya, mesti mengikuti semua prosedur operasi standard (SOP) yang dikeluarkan oleh kementerian.

“Persepsi bahawa MCO berakhir adalah salah,” katanya pada taklimat akhbarnya semalam.

Pada hari Jumaat, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berbicara mengenai pelonggaran sekatan di mana sejumlah aktiviti dibenarkan untuk disambung hari ini di bawah MCO bersyarat. Noor Hisham mengatakan bahawa kerajaan menggunakan enam kriteria Organisasi Kesihatan Sedunia untuk mengakhiri penutupan.

Memetik Taiwan dan Sweden sebagai contoh, dia mengatakan penting bagi masyarakat untuk mengamalkan kepatuhan dan disiplin yang tinggi.

“Tanpa vaksin atau rawatan yang berkesan, virus itu mungkin akan terus ada di masyarakat sekurang-kurangnya satu atau dua tahun.

“Oleh itu, kami mempunyai dua kaedah untuk menahan penyebaran Covid-19, yang merupakan MCO atau melalui pematuhan SOP,” katanya.

Menjawab pertanyaan mengenai beberapa negeri yang tidak ingin mengikuti MCO bersyarat yang ditetapkan oleh Kerajaan Persekutuan, dia berkata: “Sekiranya ada negeri, syarikat, perniagaan atau individu yang tidak dapat mematuhi SOP, maka mereka dapat kembali menggunakan MCO.”

Dr Noor Hisham berkata Malaysia mencatatkan tiga digit kes Covid-19 baru selama dua hari berturut-turut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here