Tidak memerlukan kelulusan tambahan

KUALA LUMPUR: Tidak diperlukan kelulusan bagi mereka yang telah mendaftar untuk perjalanan antara negeri dengan polis untuk kembali ke rumah mereka dalam tempoh perjalanan yang diperuntukkan khas, kata Bukit Aman.

Ketua Pengarah CID Persekutuan Datuk Huzir Mohamed berkata tidak akan ada kod QR yang dihasilkan untuk pengguna aplikasi telefon Gerak Malaysia juga.

Dia mengatakan tidak akan ada pemberitahuan untuk persetujuan dan semua orang awam perlu lakukan adalah melengkapkan permohonan mereka.

“Sudah tentu keluarga dapat melakukan perjalanan bersama. Semua mesti mengisi maklumat mereka untuk mereka yang berumur 16 tahun ke atas, ”katanya pada sidang media semalam.

Comm Huzir mengatakan untuk pengguna tanpa telefon pintar, aplikasi manual akan dibenarkan tetapi hanya dengan janji sebelumnya di balai polis masing-masing.

“Anda boleh memuat turun borang di laman Facebook rasmi kami dan mengisi borang terlebih dahulu.

“Kemudian panggil ke depan dan buat janji temu anda. Ini untuk mengelakkan orang ramai berkumpul di stesen, ”katanya.

Mengenai sama ada polis akan melakukan pemeriksaan, katanya jika sebuah kereta dihentikan, polis mempunyai cara untuk mengesahkan sama ada orang itu didaftarkan untuk perjalanan antara negeri.

“Kami ingin menjaga arus lalu lintas,” tambahnya.

Comm Huzir juga mengatakan bahawa tempoh perjalanan antara 7 dan 10 Mei adalah tepat bagi mereka yang telah terperangkap di kampung halaman mereka dan ingin kembali ke bandar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here