Korea Utara Meningkatkan Senjata Nuklear? Advokasi Utama Oleh Kim Jong Un

Bulan lalu, dikhabarkan bahawa pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menjalani pembedahan jantung dan dicuci otak setelah gagal. Selepas itu, banyak negara berusaha untuk mengetahui kedudukan sebenar Presiden Korea Utara. Akhirnya, Kim Jong Un menghadiri pembukaan kilang baja dan menghentikan khabar angin.

KCNA melaporkan pemimpin negara Kim Jong Un menghadiri mesyuarat ketenteraan besar di Pyongyang, ibu negara Korea Utara, semalam. Pada pertemuan itu, Korea Utara membincangkan pengembangan senjata nuklear, memberi amaran kepada angkatan bersenjata negara itu, dan meningkatkan kekuatan negara mereka terhadap ancaman dari negara lain.

Pemimpin tentera Korea Utara Kim Jong Un, Naib Presiden Pak Jong Soon dan pegawai kanan parti pemerintah yang bertanggungjawab dalam pembangunan senjata, Pyeong Sool, menghadiri pertemuan itu, menurut media KCNA. Perlu diperhatikan bahawa Kim telah berunding dengan Amerika Syarikat mengenai perjanjian tenaga nuklear Korea Utara dan telah berunding untuk meningkatkan kemampuan nuklear negaranya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here