Negri akan memutuskan sama ada untuk mengikuti garis panduan MCO bersyarat persekutuan pada 8 Mei

SEREMBAN: Kerajaan Negri Sembilan akan memutuskan pada hari Jumaat (8 Mei) sama ada mematuhi perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO) Kerajaan Persekutuan secara keseluruhan, kata Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun.

Dia mengatakan bahawa pentadbirannya akan mengumpulkan maklum balas dari banyak pihak sebelum membuat keputusan.

“Semua anggota dewan eksekutif negeri, serta pegawai perundangan dan kewangan negeri, telah memberikan pandangan mereka mengenai hal ini dan kami akan memutuskan pada hari Jumaat ini pada mesyuarat Majlis Keselamatan Negara peringkat negeri.

Kami juga akan membincangkan kuasa negeri dan Kerajaan Persekutuan mengenai perkara-perkara seperti prosedur operasi standard yang diperlukan dalam keadaan seperti itu,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco negeri di Wisma Negri di sini.

Aminuddin berkata, pertemuan itu juga akan membincangkan sekiranya ada keperluan untuk meneruskan fasa seterusnya MCO bersyarat. Fasa semasa berakhir pada 12 Mei.

Pemerintah Negeri Sembilan telah melonggarkan beberapa sekatan di bawah MCO bersyarat yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 1 Mei, yang merangkumi pembukaan sektor ekonomi yang diluluskan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here