‘Pemandu kenderaan masih boleh memandu dengan lesen yang telah tamat tempoh’

PUTRAJAYA: Orang ramai masih boleh memandu kenderaan mereka sekiranya Lesen Kenderaan Bermotor (MVL) atau lesen memandu telah tamat dalam tempoh perintah kawalan pergerakan (MCO), dengan syarat insurans kenderaan masih sah.

Pemilik kenderaan persendirian masih dikecualikan untuk memperbaharui MVL dan lesen memandu mereka dalam tempoh MCO seperti yang diumumkan oleh Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong pada 24 Mac, kata Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun, JPJ kini membenarkan Pos Malaysia melaksanakan lesen memandu dan pembaharuan MVL untuk kenderaan persendirian.

JPJ memahami rungutan orang ramai di kaunter pejabat JPJ yang kini hanya melayani kenderaan komersial dan jenis urus niaga tertentu,” kata kenyataan itu, sambil menambah bahawa transaksi kaunter JPJ diperluas secara berperingkat untuk mengurangkan risiko penyebaran Covid-19.

“Untuk menyokong pemulangan kegiatan ekonomi, fokus saat ini hanya pada transaksi kenderaan komersial.

“JPJ secara beransur-ansur akan membuka kaunter untuk transaksi lain, termasuk yang berkaitan dengan kenderaan persendirian,” katanya.

– Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here