‘Negeri dalam kedudukan yang lebih baik untuk buat keputusan’

SEREMBAN: Semua negeri harus diberi kebijaksanaan untuk memutuskan sama ada akan menguatkuasakan perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO) dan tidak boleh dipaksa, kata Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun.

Situasi Covid-19 dan jumlah kes berbeza di setiap negeri, katanya.

“Kita tidak seharusnya mengeluarkan ancaman tersembunyi dalam keadaan seperti ini karena kita berbicara tentang kehidupan di sini.

“Setahu saya, negara-negara berada dalam posisi yang lebih baik untuk memutuskan apakah mereka harus menerima MCO bersyarat dengan melihat jumlah kes dalam bidang kuasa kita,” katanya setelah menerima makanan untuk orang yang memerlukan dan perisai muka untuk barisan depan di kediaman rasminya di sini.

Aminuddin berkata keputusan negeri untuk hanya mematuhi MCO bersyarat diambil setelah mendapat perkenan Raja Negeri Tuanku Muhriz Tuanku Munawir dan maklum balas pihak berkuasa yang berkenaan.

Dia menyatakan bahawa negeri-negeri yang memilih untuk tidak mengikuti MCO bersyarat tidak langsung menolaknya. “Mereka mungkin sedang menyiapkan SOP di tingkat mereka dan membuat beberapa perubahan untuk melindungi orang-orang.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here