Aktiviti sukan ringan dibenarkan di Pulau Pinang mulai 13 Mei

GEORGE TOWN: Orang-orang Pulau Pinang akan dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti sukan ringan mulai 13 Mei, kata Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, Soon Lip Chee.

Dalam satu kenyataan hari ini, dia mengatakan bahawa senarai aktiviti yang dibenarkan akan berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) yang diputuskan semasa fasa persiapan ‘Strategi Pemulihan Bertahap Pulau Pinang’ pada 4 Mei.

“Kegiatan sukan yang dibenarkan termasuk badminton dan tenis di kawasan terbuka, berjoging secara individu dengan jarak sosial dua meter, berbasikal secara individu dengan jarak sosial lima meter, dan golf,” katanya.

Katanya, keputusan itu dibuat setelah mengambil kira pandangan dan cadangan beberapa agensi berkaitan seperti Majlis Sukan Negeri Pulau Pinang (MSNPP), Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP), Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) dan Stadium dan Terbuka Pulau Pinang Perbadanan Kawasan.

“Kerajaan negeri telah memutuskan bahawa semua stadium dan kompleks sukan yang diuruskan oleh PBT dan Penang Development Corporation (PDC) akan tetap ditutup untuk umum.

“Stadium dan kompleks sukan yang tidak akan dibuka adalah Stadium Bandaraya; Kompleks Sukan Balik Pulau; Kompleks Sukan Relau; Kompleks Sukan dan Rekreasi Bertam; Kompleks Sukan dan Rekreasi SONY; Kompleks Sukan dan Rekreasi Jalan Betek, Stadium Negeri Batu Kawan dan semua balai raya, “katanya.

Dia mengatakan juga tidak akan ada tempahan atau penyewaan yang diterima untuk kompleks sukan, stadium dan taman awam, sementara taman rekreasi awam akan tetap ditutup, termasuk Taman Botani, Taman Belia, Taman Metropolitan, Empangan Air Itam dan Empangan Mengkuang.

“Orang ramai dibenarkan menggunakan taman kejiranan dan Taman Poket berhampiran kawasan perumahan masing-masing untuk aktiviti berjoging dan kecergasan ringan tanpa berkumpul dalam kumpulan, dan diwajibkan untuk memerhatikan jarak sosial sekurang-kurangnya dua meter, dari pukul 7 pagi hingga 7 malam saja,” katanya kata.

Dia juga meminta orang-orang yang menderita gejala seperti demam, batuk dan selsema untuk tidak mengunjungi taman rekreasi dan tempat awam.

Sementara itu, Soon berkata, atlet di bawah Majlis Sukan Negeri Pulau Pinang yang mewakili Pulau Pinang untuk Sukan SUKMA Johor 2020 akan dibenarkan menyambung latihan secara berperingkat mulai 13 Mei.

– BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here