KPDNHEP Selangor kesan premis jual pelitup muka mahal

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Selangor bertindak ke atas satu premis perniagaan berikutan penjualan pelitup muka melebihi harga maksimum di Petaling Jaya semalam.

KPDNHEP negeri dalam kenyataan memaklumkan ia antara tujuh aduan awam disiasat dalam pemantauan Skim Harga Maksimum Musim Perayaan Hari Raya Puasa (SHMMPHRP) 2020.

Katanya, tindakan terhadap kes berkaitan dibuat di bawah Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 dan peniaga dinasihatkan agar sentiasa mengamalkan etika perniagaan yang baik serta mematuhi peraturan dan undang-undang.

“Pengguna pula perlu bijak dalam berbelanja. Adalah diingatkan gagal merancang pembelian akan menyebabkan pembaziran,” katanya.

Semalam, dua pasukan penguatkuasa KPDNHEP Selangor terlibat dalam pemeriksaan di pasar awam dan kedai runcit bagi memastikan bekalan makanan asas cukup dan peniaga mengikut harga ditetapkan.

Difahamkan, setiap premis mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) iaitu menyediakan cecair pembasmi kuman, penyediaan pengesan suhu, buku rekod kehadiran pelanggan, penandaan penjarakan sosial satu meter dan pemakaian pelitup muka oleh pekerja pada setiap pintu masuk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here