Covid-19: Jangkitan Kluster Gereja Di Korea Selatan

Selepas penularan wabak Covid-19 membabitkan pengunjung kelab dan pusat hiburan, pihak berkuasa kesihatan Korea Selatan pada Isnin sekali lagi berdepan cabaran dengan jangkitan kluster gereja, lapor agensi berita Yonhap.

Korea Selatan melaporkan 35 lagi kes Covid-19, termasuk 30 jangkitan tempatan, menjadikan jumlah kes 11,503, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea (KCDC).

Kes pada Isnin mencatatkan sedikit kenaikan berbanding 27 pada hari sebelumnya.

Daripada 30 jangkitan tempatan, 24 kes dikesan membabitkan pengunjung gereja di wilayah Gyeonggi.

Keadaan itu mencetuskan kebimbangan pihak berkuasa kesihatan mengenai kemungkinan gelombang jangkitan besar-besaran berlaku di kawasan metropolitan yang padat penduduk, iaitu Seoul dan kawasan sekitarnya.

Di Incheon sahaja sebanyak 18 kes baru dilaporkan, diikuti 12 di wilayah Gyeonggi dan 1 di Seoul.

Pada masa sama Korea Selatan masih bertungkus lumus menangani kes membabitkan pusat logistik e-dagang Coupang di Bucheon, barat Seoul dan kluster kelab malam dan pusat hiburan Itaewon.

Sekurang-kurangnya 112 kes dikesan di pusat logistik itu sejak kes pertama dilaporkan pada akhir Mei.

Jumlah kes dalam kalangan pengunjung kelab malam dan pusat hiburan di Itaewon pula mencecah 270 pada tengah hari Ahad, menurut KCDC.

Berikutan itu, pihak berkuasa kesihatan menjalankan kempen penjarakan sosial yang lebih ketat di Seoul dan wilayah sekitarnya selama 2 minggu sehingga 14 Jun.

“Langkah pencegahan di bandar raya Seoul perlu diperketatkan kerana rantaian penularan yang sukar dikesan menyebabkan kes meningkat dengan mendadak,” kata pegawai kanan kesihatan Yoon Tae-ho dalam satu taklimat.

Sementara itu, Korea Selatan menambah 5 lagi kes import dan 1 kematian, menjadikan angka korban kini seramai 271.

Jumlah mereka yang tidak lagi dikuarantin berjumlah 10,422 orang, meningkat 17 orang berbanding hari sebelumnya.

Sejak 3 Januari lalu, Korea Selatan melakukan 921,391 ujian saringan Covid-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here