Maldives mempunyai tahap pencemaran plastik air tertinggi di dunia

Maldives telah mencatatkan tahap pencemaran plastik laut tertinggi di dunia. , mengatasi rekod tinggi sebelumnya di Tamil Nadu, India. 

Mikroplastik kini tersebar luas, kata para saintis, dan berisiko mempengaruhi kehidupan laut karang cetek dan mengancam masyarakat di pulau itu. Terdapat ketakutan bahawa tanpa pengurusan sampah yang betul, negara-negara pulau seperti The Maldives dapat diubah dan dirugikan secara drastik. 

Para saintis marin dari Universiti Flinders di Australia mencatatkan tahap pencemaran mikroplastik yang tinggi di pasir di lepas pantai Naifaru – pulau yang paling banyak penduduknya di Lhaviyani Atoll, Maldives – di 22 laman web, melaporkan jurnal Science of the Total Environment. Mikroplastik adalah sekeping kecil sampah plastik yang berukuran kurang dari lima milimeter, tetapi kerana ukuran mikroskopiknya, seringkali dianggap sebagai pencemar air yang tidak kelihatan.

Oleh kerana ukurannya yang kecil, penyelidik bimbang hidupan laut dapat dengan mudah menelan kepingan plastik dengan mudah.  Penyelidik utama, Toby Patti berkata: ‘Sebilangan besar mikroplastik yang terdapat dalam kajian kami selebar kurang dari 0,4 mm, jadi hasil kami menimbulkan kebimbangan mengenai potensi pengambilan mikroplastik oleh organisme laut dalam sistem terumbu karang yang cetek. “Pengumpulan mikroplastik menjadi perhatian serius terhadap ekosistem dan masyarakat setempat yang hidup dari sumber laut ini dan boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan manusia.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here