Jangan ubah suai, bina struktur tambahan kuil tanpa kebenaran

Persatuan kuil negeri ini diingatkan tidak mengubah suai atau membina struktur tambahan di rumah ibadat tanpa kelulusan pihak berkuasa tempatan (PBT).

EXCO Kerajaan Prihatin V Ganabatirau berkata penempatan semula (pembinaan baharu) mahupun pengubahsuaian kuil perlu mengikut spesifikasi dan undang-undang PBT.

“Saya masih dengar apabila pembangunan kuil diluluskan, mereka (persatuan kuil) buat lain daripada yang ditetapkan sedangkan kita sudah meluluskan banyak tanah secara teratur.

“Begitu juga kuil sedia ada, jangan asyik menambah struktur dan hormat undang-undang PBT,” katanya selepas menyerahkan cek bantuan kepada wakil persatuan kuil di Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di sini semalam.

Ganabatirau turut menasihatkan semua pihak supaya mengekalkan fungsi asal rumah ibadat dan tidak menjadikannya sebagai medan politik.

“Biar kuil ini berada di luar batasan politik dan menjalankan segala program keagamaan mengikut kepercayaan masing-masing dengan cara sederhana,” katanya.

Kerajaan Selangor memperuntuk sejumlah RM630,000 kepada 63 kuil seluruh negeri tahun ini bagi menjalankan pelbagai aktiviti untuk komuniti India di kawasan masing-masing.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here