Kes COVID-19 di Kanada melepasi angka 1 juta

Kanada kelmarin menyaksikan kes jangkitan COVID-19 melepasi angka satu juta ketika negara itu berdepan gelombang ketiga jangkitan, memaksa beberapa wilayah memperketatkan sekatan sejak beberapa hari lepas.

Dengan 2,000 kes baharu COVID-19 diumumkan di British Columbia pada petang kelmarin, Kanada telah mencapai satu juta kes sejak permulaan pandemik, menurut statistik yang dilaporkan badan penyiaran Kanada.

Daripada jumlah tersebut, lebih 23,000 maut.

Kanada dibelenggu gelombang ketiga kes ketika penyebaran pantas varian yang mana lebih berbahaya.

Dua wilayah paling ramai penduduk, Ontario dan Quebec, menuju ke arah langkah kesihatan awam yang diperketatkan pada hujung minggu ketika Paska.

Ontario, kawasan yang menyaksikan lebih satu pertiga kes di Kanada, meneruskan sekatan bagi sekurang-kurangnya empat minggu lagi.

Perniagaan tidak penting dibenarkan dengan kapasiti 25 peratus, sementara yang boleh menempatkan kapasiti sebanyak 50 peratus.

Wilayah kedua yang teruk dilanda, Quebec, memperkukuhkan sekatan di beberapa wilayah sementara mengekalkan perintah berkurung pada waktu malam yang dilaksanakan awal Januari yang tidak dirancangkan di Kanada.

Sementara itu, program vaksinasi mulai perlahan setelah program inokulasi yang dilancarkan pada Disember berdepan penangguhan penghantaran dos Pfizer-BioNTech dan Moderna dari Eropah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here