China tempah slot ke Olimpik Tokyo 2020

Pasukan wanita China merebut slot terakhir untuk ke acara bola sepak Olimpik Tokyo pada Selasa dalam perlawanan sengit mendahului Korea Selatan dengan agregat 4-3, kesimpulan yang menyeronokkan dalam kempen kelayakan yang telah tertunda oleh COVID-19.

Bekas pemain penyerang Paris Saint-Germain Wang Shuang menjaringkan mata kemenangan dalam masa kecederaan di hadapan 13,000 orang menonton di Suzhou, selepas Korea Selatan menyamakan kedudukan daripada defisit perlawanan tempat sendiri 1-2.

Wang, pemain kelahiran Wuhan membuat hantaran lengkung ke sudut bawah daripada luar kotak dalam masa kecederaan sekaligus meranapkan harapan Korea Selatan untuk menyertai Olimpik buat kali pertama.

Untuk pasukan lawan Asia itu, ini merupakan bab akhir dalam kempen kelayakan yang panjang.

Korea Selatan, tidak pernah bermain di Olimpik sejak pasukan bola sepak wanita diperkenalkan pada 1996, memberi tentangan setiap kali mereka menyerang dan disenyapkan dengan penyokong tuan rumah selepas Kang Chae-rim meraih mata setengah jam dalam perlawanan.

Ia mengikat keputusan agregat 2-2 namun Korea Selatan perlu mencari gol lagi dan mereka berjaya sebelum berakhir separuh masa hasil daripada gol sendiri.

China, ranking ke-15 FIFA mengatasi Korea Selatan di tempat ke-18, tidak kuat mencabar namun pemain ganti Yang Man melonjakkan kedudukan permainan ke 3-3.

Ini merupakan kisah dongeng untuk mengakhiri perjalanan perit China dalam Olimpik. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here