Diduga memfitnah, warga emas dituduh memalukan MB Kedah dan menuntut agar ketua polis meminta maaf

Seorang lelaki yang ditahan kerana didakwa mengaibkan Menteri Besar Kedah menuduh Ketua Polis Daerah Kuala Muda Adzli Abu Shah memfitnahnya dalam kenyataan media. Roslei Kamisan, 61, kini menuntut Adzli meminta maaf dan menarik balik tuduhannya, selain RM100,000 sebagai ganti rugi.

“Ini menimbulkan persepsi bahawa anak guam saya seorang penjenayah dan tidak mematuhi undang-undang. Ia juga memberi impresi bahawa ada kecenderungan untuk melakukan intimidasi jenayah terhadap orang lain, dan bahawa dia adalah orang yang jahat.”

Ramkarpal berkata, Adzli mempunyai 14 hari untuk memenuhi tuntutan tersebut, dan jika gagal, tindakan undang-undang akan dimulakan. Roslei ditahan pada Isnin di Lenggong, Negeri Sembilan, susulan aduan dibuat pegawai media Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor. Menurut Adzli, pengadu mendakwa lelaki itu mengaibkan Sanusi dengan berkata, beliau “menunjukkan kebodohannya untuk dilihat semua orang” apabila membuat kenyataan mengenai kematian Covid-19, antara lainnya.

aSanusi pada satu sidang media berkata, kontena untuk menyimpan mayat Covid-19 di Kedah mencukupi, sebelum berseloroh bahawa sesiapa yang ingin masuk boleh “bagi nama”. Ini mencetuskan kritikan hebat daripada pelbagai pihak, termasuk Roslei di Facebook.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here