VINAYAGAR CHATHURTHI : DEWA MENGHALANG RINTANGAN HIDUP

‘Vinayar Chaturthi’ adalah perayaan Hindu yang popular disambut sebagai ulang tahun kelahiran Dewa Ganesh. Pada Vinayar  Chaturthi, Dewa Ganesh disembah sebagai dewa kebijaksanaan, kemakmuran dan nasib baik.

‘Vinayak Chaturthi ‘ juga dikenal sebagai  ‘Ganesh Chaturthi’.

Tahun ini, Ganesh Chaturthi jatuh pada hari Jumaat, 10 September 2021 disambut oleh penganut Hindu di seluruh dunia sebagai hari jadi Dewa Ganesha. Tarikh festival berbeza setiap tahun mengikut kalendar yang jatuh pada bulan Ogos atau September.

Menurut astrologi Veda, pemujaan pada waktu tengah hari dianggap waktu yang paling tepat untuk memuja dewa  Ganesha.  Pada bulan Avani mengikut Kalendar Hindu ia disambut pada  pertengahan Ogos hingga pertengahan September.

Dewa dihormati sebagai pemelihara semua perkara baik dan mencegah Vigna (bermaksud halangan / pertanda buruk). Oleh itu dia disembah terlebih dahulu sebelum memulai usaha baru, kerjaya baru dan perniagaan menguntungkan ,  perkahwinan atau upacara pembelian harta dan rumah.

Di India secara amnya persiapan Ganesh Chaturthi bermula hampir sebulan sebelum festival. Perayaan berlangsung selama sekitar sepuluh hari. Pada hari ke-11,patung berhala itu dibawa melalui jalan-jalan dalam perarakan dan tenggelam di sungai atau laut yang melambangkan ritual Tuhan dalam perjalanannya ke tempat kediamannya di Kailash sambil membawa bersama-sama nasib malang dari semua orang.

Di rumah pula puja bagi dewa Ganesha bermula dengan membuat patung tanah liat atau patung dibuat dengan tepung beras. Pelbagai makanan khas dimasak untuk persembahan / Neivedyam. Walaupun terdapat sebilangan besar gula-gula yang ditawarkan kepada dewa Ganesha  modak, kollakathai, laddu adalah antara hidangan utama kegemaran tuan dibuat pada hari ini. Hidangan lain termasuk Karanji, barfi, peda, vada, sundal dan appam juga merupakan makanan manis yang dimakan oleh dewa Ganesh.

        

Berhala itu diberi mandi (Abishek) dengan air wangi dan kemudian dihiasi dengan bunga. Jyoti dinyalakan dan kemudian aarti bermula. Orang membaca kisah Ganesh Chaturthi selepas persembahan. Pelbagai bhajan dan mantra dilantunkan ketika ini. Dipercayai bahawa melafazkan mantra dengan penuh pengabdian menghidupkan idola. Juga dipercayai bahawa dalam tempoh ini, Ganesha mengunjungi kediaman para penyembahnya dan membawa kesejahteraan dan nasib baik dengannya. Dia menghilangkan semua rintangan yang anda alami dalam perjalanan spiritual.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here