Jumpa bayi masih hidup di tong sampah

Bayi lelaki ditemui dalam keadaan masih bernyawa di dalam tong sampah berhampiran sebuah pasar raya di Taman Indah Permai, Manggatal, di sini, malam tadi. Pemangku Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, George Abd Rakman berkata, dalam kejadian kira-kira 7 malam itu, bayi cukup sifat yang dipercayai baru dilahirkan itu ditemui oleh seorang lelaki berusia lingkungan.

Katanya, siasatan awal mendapati, lelaki terbabit yang enggan dikenali mendakwa terdengar bunyi rengekan yang pada mulanya disangka kucing. Lelaki terbabit yang terkejut dengan penemuan bayi itu terus menghubungi pusat panggilan kecemasan MERS 999 untuk memaklumkan kejadian berkenaan.

Polis yang tiba di lokasi kejadian terus menjalankan siasatan dan bayi terbabit diserahkan kepada pasukan ambulans untuk tindakan selanjutnya, katanya ketika dihubungi, hari ini.George berkata, bayi itu kemudiannya dihantar ke Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Likas (HWKKS) untuk pemeriksaan dan rawatan. Katanya, siasatan lanjut sedang dijalankan bagi mengesan suspek yang terbabit dan kes disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan kerana kesalahan membuang bayi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here