Polis, tentera untuk mengawal pasar raya, pasar

PETALING JAYA: Polis dan Angkatan Tentera akan mengawal pasar raya dan pasar raya untuk memastikan orang ramai mematuhi peraturan menjauhkan sosial semasa tempoh perintah pergerakan (MCO), kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau menasihati orang ramai untuk mengekalkan jarak sekurang-kurangnya 1m di antara satu sama lain, terutama di pasar raya dan pasar apabila membeli keperluan harian mereka.

“Saya ingin menasihatkan pengguna bahawa kami memahami keperluan anda untuk membeli keperluan harian anda tetapi sila amati jarak sosial.

“Itulah sebabnya kami bersetuju untuk polis dan Angkatan Tentera akan ditempatkan di pasar raya dan pasar untuk membantu pihak berkuasa tempatan untuk memastikan orang yang beratur dan tidak masuk dalam kumpulan untuk mengurangkan risiko,” katanya dalam satu persidangan televisyen pada hari Ahad (22 Mac).

Menurut Ismail, kira-kira 50,000 anggota telah ditempatkan untuk membantu menguatkuasakan MCO. Beliau berkata mereka terdiri daripada anggota Angkatan Tentera, Kor Sukarelawan Malaysia (Rela), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, serta pegawai dari pihak berkuasa tempatan.

“Saya tidak dapat memberikan butir-butir lengkap tetapi nombor keseluruhannya adalah kira-kira 50,000,” katanya.

Ismail berkata mereka akan ditugaskan mengikut kawasan yang berisiko tinggi, yang akan ditentukan oleh pasukan petugas khas yang diketuai oleh Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador.

Beliau berkata walaupun polis mengatakan bahawa 90% orang sedang mematuhi MCO, masih ada 10% yang tidak.

“Memandangkan kita mempunyai kira-kira 32 juta orang, 10% masih banyak.

“Terdapat banyak di luar sana yang tidak menyedari atau dengan sengaja mengabaikan MCO. Sebab itulah kami berharap Angkatan Tentera dapat membantu pihak polis memastikan keadaannya masih terkawal dan perintah itu dilaksanakan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here