Tidak beri fokus kepada dokumen: Ismail Sabri

PETALING JAYA: Kerajaan mengulangi seruannya untuk semua peserta, termasuk pendatang yang tidak berdokumen, perhimpunan tabligh di masjid jamek Sri Petaling bulan lepas untuk melangkah ke hadapan dan memeriksa Covid-19.

Menteri Luar Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pendatang tanpa izin itu tidak perlu bimbang tentang status mereka kerana kerajaan bersetuju untuk tidak melihat status mereka kerana kami memberi tumpuan kepada membanteras pandemik. Beliau menambah bahawa polis telah mengenal pasti hampir 9,000 peserta.

“Saya telah membincangkan perkara ini  dengan Ketua Polis Negara, walaupun mereka adalah Rohingya atau orang lain yang tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah. Apa yang penting sekarang adalah untuk mereka datang depan untuk pemeriksaan  tanpa rasa takut.

“Kami tidak akan memberi tumpuan kepada dokumen mereka tetapi sama ada mereka positif dengan Covid-19. Kes yang paling ekstrim yang boleh berlaku ialah mereka akan dikuarantin untuk Covid-19, “katanya kepada akhbar semalam.

Ismail Sabri berkata masih ada orang yang enggan tampil ke hadapan.

“Kami mahu melindungi kesihatan mereka serta ahli keluarga mereka. Ini kerana terdapat laporan kematian bukan hanya ahli tabligh tetapi juga ahli keluarga mereka. Tolong jangan takut untuk tampil ke hadapan, “katanya.

Di Facebook Live, Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa berkata empat tempat dianggap sebagai “zon merah” Covid-19 – Lembah Pantai, Titiwangsa, Kepong dan Cheras. Tempat-tempat ini akan ditumpukan pada pemantauan intensif semasa perintah kawalan pergerakan, katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here