Keluar tanpa sebab? Bersedialah untuk ditangkap : IGP

PETALING JAYA: Tindakan akan diambil terhadap mereka yang mendesak meninggalkan rumah mereka tanpa alasan yang munasabah semasa tempoh perintah pergerakan (MCO), kata Ketua Polis Negara.

Tan Sri Abdul Hamid Bador pada hari Rabu (MArch 25) berkata pihak berkuasa telah diberi lampu hijau untuk memastikan peningkatan pematuhan perintah yang bertujuan untuk meminimumkan penyebaran Covid-19.

“Kira-kira 110 orang telah ditangkap dalam tempoh tujuh hari yang lalu kerana melemahkan MCO,” katanya dalam satu wawancara di Selamat Pagi Malaysia.

Beliau berkata mereka yang ditahan tidak hanya memberontak terhadap MCO, tetapi juga mengancam dan mengutuk pihak berkuasa yang menguatkuasakan perintah itu.

“Bagi mereka yang menganggap mereka boleh lawan dengan penyakit itu dan mahu bertindak tegas, jangan terkejut jika ditangkap dan sila bersedia untuk menghabiskan beberapa malam di lokap polis,” katanya.

Beliau juga memberi amaran kepada peniaga yang tidak bertanggungjawab yang cuba membuat wang dengan pantas daripada kebimbangan yang semakin meningkat akibat pandemik Covid-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here