Data percuma dipuji, mahukan lebih banyak masa untuk bayar bil telco

PETALING JAYA: Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah personaliti yang berterusan di Twitter kerana kebanyakan pengguna menyiarkan mesej “terima kasih” untuk menunjukkan penghargaan mereka terhadap pakej rangsangan ekonomi yang diumumkannya.

The Hashtag #TSMY (singkatan nama penuh dan tajuknya), misalnya, mempunyai lebih daripada 75,000 tweet pada masa akhbar, dengan banyak melayari tawaran Internet mudah alih percuma.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia berkata pengguna Maxis, Celcom, Digi dan U Mobile akan menerima data percuma 1GB setiap hari, untuk digunakan antara pukul 8 pagi dan 6 petang, dari 1 April sehingga pesanan kawalan pergerakan (MCO) berakhir.

Pakej ini, yang bernilai RM600 juta, juga membolehkan pengguna membuat panggilan percuma ke Pusat Kesediaan dan Respon Krisis Kebangsaan dan hotline jabatan kesihatan negeri.

Selain itu, syarikat telekomunikasi juga komited untuk melabur RM400 juta sehingga suku kedua tahun ini untuk meningkatkan liputan rangkaian, kestabilan dan kualiti.

Pelajar Ariesya Roslan gembira dengan pengumuman itu, mengatakan ia “tidak dijangka”.

Dia mempunyai pelan telco prabayar dan menghabiskan sekurang-kurangnya RM50 sebulan untuk data 20GB.

“Memandangkan MCO bermula, saya telah menggunakan banyak data untuk menyiarkan video dan bimbang perlu menghabiskan lebih banyak untuk data tambahan. Insentif ini akan membantu mengurangkan sedikit fikiran saya, “katanya.

Timothy Anderson Romy, pembantu kandungan di platform e-dagang, membelanjakan RM35 sebulan untuk pas Internet 6GB.

“Inisiatif ini akan memberi manfaat kepada banyak orang yang memerlukan lebih banyak data Internet pada masa ini,” katanya, dengan harapan bahawa telekomunikasi akan memperkenalkan inisiatif lain seperti memberi pengguna lebih banyak masa untuk membayar bil mereka.

“Itu akan membantu meringankan beban mereka yang tidak mampu menyelesaikan bil telekomunikasi bulanan mereka dalam tempoh yang sukar ini.

“Masyarakat di luar bandar, terutamanya, memerlukan lebih banyak bantuan kewangan untuk mengekalkan rancangan telekomunikasi mereka,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here