Ismail Sabri: 649 ditangkap pada hari Sabtu sahaja kerana melanggar MCO

PUTRAJAYA: Walaupun perintah kawalan pergerakan (MCO) telah berkuatkuasa sejak 18 Mac lalu, ramai rakyat Malaysia masih mengecamnya dengan 649 orang yang ditangkap pada Sabtu (28 Mac).

Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata ia adalah peningkatan yang ketara berbanding 320 orang yang ditangkap pada Jumaat (27 Mac) dan 162 pada hari Khamis (26 Mac).

“Sebanyak 70 orang telah didakwa dan mengaku bersalah di mahkamah.

“Walaupun tindakan tegas diambil, masih ramai yang tidak mematuhi MCO, polis telah dibenarkan mengambil tindakan tambahan, termasuk menerbitkan sebatian,” katanya pada sidang akhbar khas Ahad (29 Mac).

Sebanyak 997 sekatan jalan raya dilakukan pada hari Sabtu dengan 301,938 kenderaan diperiksa, katanya.

“Ini juga membimbangkan kerana ia menunjukkan masih ada banyak kenderaan di jalan raya.

“Polis juga menjalankan pemeriksaan ke atas 3,223 premis perniagaan. Kedai-kedai yang tidak sepatutnya dibuka telah dipesan untuk ditutup,” katanya.

Beliau menambah bahawa prosedur operasi standard yang lebih ketat di bawah fasa kedua MCO dijangka akan diumumkan pada hari Isnin (30 Mac).

Ismail Sabri juga ditolak sebagai berita palsu laporan yang memetiknya sebagai berkata bahawa jumlah penguncian akan dikenakan ke lokasi-lokasi tertentu.

“Itu tidak benar sama sekali, saya tidak pernah membuat kenyataan sedemikian dan semua kenyataan media rasmi dibuat semasa persidangan akhbar harian,” katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri memberi jaminan kepada orang ramai bahawa bekalan makanan di negara ini mencukupi.

“Jawatankuasa yang bertanggungjawab terhadap bekalan dan keperluan makanan melaporkan bahawa barangan itu boleh dibeli dengan mudah di pasar raya besar.

“Saya ingin mengingatkan orang ramai mengenai barangan seperti beras, ada bekalan yang mencukupi. Apabila seseorang mengatakan bahawa sesetengah beras tidak ada stok, ia tidak bermakna ada kekurangan beras,” katanya.

Beliau juga memuji pengurusan pasar raya besar yang mematuhi MCO dengan mengenakan penangguhan sosial di kalangan pelanggan mereka, antara langkah keselamatan yang lain.

“Kami juga berterima kasih kepada ahli-ahli orang ramai yang sabar menunggu di pasar raya hypermarket sambil mengamalkan sosial,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here