Kementerian Kesihatan: 150 kes baru, angka kematian kini pada 34

PETALING JAYA: Seramai tujuh kematian dan 150 kes baru Covid-19 telah dilaporkan, membawa kepada 34 kematian dan 2,470 kes pada tengah hari Ahad (29 Mac), kata Kementerian Kesihatan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Seri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata terdapat 68 pesakit yang didiagnosis Covid-19 yang dilepaskan hari Ahad, menjadikan jumlahnya sebanyak 388 kes.

Dr Noor Hisham berkata sebanyak 73 pesakit sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), dengan 52 daripadanya memerlukan ventilator.

Beliau menambah bahawa 61 daripada 150 kes baru yang dilaporkan dikaitkan dengan perhimpunan tabligh di Masjid Jamek, Sri Petaling.

Dr Noor Hisham menambah bahawa dengan tujuh kematian baru, ini membawa jumlah kematian Covid-19 kepada 34 orang.

Beliau berkata antara mereka yang meninggal ialah berusia 27 tahun yang mempunyai sejarah penyakit kencing manis, tekanan darah tinggi dan masalah buah pinggang sementara seorang lelaki berusia 37 tahun yang meninggal mempunyai sejarah perjalanan ke India.

“Daripada 34 kematian, 55.6% kes berusia 60 tahun ke atas, manakala 67.6% mengalami penyakit kronik seperti penyakit kencing manis, tekanan darah tinggi, masalah buah pinggang dan jantung.

“Mereka lebih berisiko untuk mengembangkan gejala Covid-19 yang lebih serius,” katanya dalam sidang akhbar pada Ahad (29 Mac).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here