Yayasan Jack Ma, Yayasan Alibaba sumbang kepada tujuh negara untuk lawan Covid-19

HANGZHOU: Yayasan Jack Ma dan Yayasan Alibaba hari ini mengumumkan sumbangan bekalan perubatan penting kepada tujuh negara, iaitu Azerbaijan, Bhutan, India, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan dan Vietnam.

Secara kolektif, tujuh negara ini akan menerima sebanyak 1.7 juta topeng muka, 165,000 kit ujian serta pakaian pelindung dan peralatan perubatan seperti ventilator dan dahi termometer. Dengan pengumuman ini, kedua-dua Asas kini telah mendermakan keperluan bekalan perubatan ke 23 negara Asia berjumlah 7.4 juta topeng; 485,000 kit ujian; 100,000 set pakaian perlindungan bersama dengan peralatan perubatan lain.

Kumpulan pertama bekalan perubatan untuk India tiba di Delhi malam tadi dan diterima oleh Persatuan Palang Merah India. Sama seperti perkiraan dengan Persatuan Palang Merah Itali, amal India akan memudahkan pengedaran bekalan ini di negara ini. Derma ini dijangka tiba di negara lain pada hari-hari yang akan datang.

Encik Neel Kamal Singh, Timbalan Setiausaha, Persatuan Palang Merah India telah menerima resit derma dari Encik Vivek Sehgal, Pengurus, Alibaba Cloud India, yang bertindak bagi pihak Yayasan Jack Ma dan Yayasan Alibaba. Cik Ma Jia, Timbalan Ketua Misi
Kedutaan China di India juga hadir untuk menunjukkan sokongan kedutaan ke arah ini
inisiatif kemanusiaan.

“Kerajaan India telah mengambil langkah luas untuk menguruskan keadaan COVID-19. Untuk menambah usaha kerajaan, Palang Merah India telah menggerakkan tranche pertama bekalan yang terdiri daripada facemasks, guaman badan pelindung dan peralatan perubatan penting. Ini konsainan, yang diterima semalam, telah disumbangkan oleh Yayasan Jack Ma dan Yayasan Alibaba. Palang Merah India menghargai kebesaran mereka pada kesulitan ini pada masa ini, “kata Encik R.K Jain, IAS (Rtd), Setiausaha Agung, Palang Merah India.

“Kami adalah satu dengan komuniti global dalam pertempuran sengit untuk melindungi semua keluarga menentang Covid-19. Kami komited untuk melakukan segala yang kami boleh untuk membuat perbezaan, paling pentingnya dengan mendapatkan bekalan ini dan mengatasi cabaran logistik untuk mendapatkannya bekalan perubatan di mana mereka diperlukan secepat mungkin, “kata Yayasan Jack Ma.

Derma ini adalah antara beberapa inisiatif bantuan dari Yayasan Alibaba danYayasan Jack Ma untuk menyokong kawasan-kawasan di dunia yang terjejas oleh krisis Covid-19, sumber dan menyampaikan pelbagai jenis bekalan perubatan ke negara-negara di seluruh Asia, Amerika Utara, Latin Amerika, Eropah dan Afrika. Derma oleh kedua-dua asas kepada Vietnam adalah tambahan kepada sumbangan terbaru oleh Lazada Group, unit perniagaan e-dagang tempatan Alibaba Group di Malaysia Asia Tenggara.

Lebih banyak inisiatif dan derma boleh diumumkan pada hari-hari dan minggu yang akan datang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here