79 ditahan di Ipoh selama tempoh dua minggu PKP

IPOH: Sekurang-kurangnya 79 individu telah ditangkap kerana melanggar perintah kawalan gerakan (MCO) di Ipoh pada 18 Mac dan 31 Mac.

Ipoh OCPD Pesuruhjaya Polis A. Asmadi Abdul Aziz berkata penangkapan itu termasuk 72 rakyat Malaysia dan tujuh warga asing.

“Penangkapan itu dibuat dari 18 hingga 31 Mac. Kami mempunyai kira-kira 30 laporan.

“Lima kes di jalan raya, 22 kes di jalanan dan tiga di taman rekreasi.

“Tiga puluh tiga orang yang ditangkap telah didakwa melanggar MCO pada hari Selasa (31 Mac),” katanya kepada pemberita selepas melawat sekatan jalan raya di Jalan Kuala Kangsar di sini pada Rabu (1 April).

Asmadi berkata dalam tempoh dua minggu untuk mengawal sekatan jalan, polis mendengar banyak alasan yang diberikan oleh orang ramai.

“Walaupun orang ramai masih boleh pergi untuk mengambil alih, kami berharap mereka akan menghadkan pergerakan mereka. Setelah memeriksa, kami mendapati beberapa datang dari Bercham hanya untuk mendapatkan makanan di Ipoh, seolah-olah tiada restoran atau tempat makan di kawasan mereka.

“Duduk di rumah. Jangan keluar kecuali perlu.

Undang-undang ada untuk semua orang mengikutinya, dan tujuan undang-undang adalah untuk melindungi kesihatan kita.

“Kami ingin mengingatkan semua orang di Ipoh bahawa pasukan kami akan mengambil pendekatan yang lebih ketat semasa MCO untuk memastikan semua orang mematuhi peraturan,” katanya.

Beliau juga berkata polis akan memberi tumpuan kepada melakukan pusingan di kawasan kediaman dan kampung.

“Kami juga akan menambah lebih banyak sekatan jalan sekitar 24 jam di sekitar Ipoh, dan juga melakukan pusingan,” katanya sambil menambah beberapa sekatan jalan akan mempunyai lorong khusus untuk frontliner seperti ambulans dan kakitangan hospital.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here