Ibu bapa desak untuk bimbing kanak-kanak dalam pembelajaran dalam talian semasa MCO

PETALING JAYA: Ibu bapa mesti melakukan bahagian mereka dan membimbing anak-anak mereka dalam pembelajaran dalam talian di tengah-tengah perintah kawalan pergerakan (MCO), kata Timbalan Menteri Pelajaran (I) Datuk Dr Mah Hang Soon.

Menunjukkan bahawa terdapat banyak pilihan bahan pendidikan yang berguna di Internet, Dr Mah berkata terserah kepada ibu bapa untuk membantu anak-anak mereka mengakses platform pembelajaran online yang tersedia.

“Luangkan sedikit masa bersama anak-anak anda, saya yakin galakan dan bimbingan anda dapat memberi motivasi kepada anak-anak anda. MCO adalah peluang bagi anak muda untuk meningkatkan pengetahuan.

“Pelajaran tidak boleh berhenti walaupun sekolah dibuang kerja pada masa ini. Pelajar masih boleh menggunakan Internet untuk mengkaji semula pengajian mereka dan mendapatkan ilmu secara berterusan,” katanya.

Dia menambah bahawa dia memahami keterbatasan peralatan dan kesukaran yang dihadapi oleh ibu bapa dan guru.

“Kanak-kanak memerlukan komputer dan alat untuk menjalankan kajian secara dalam talian. Mereka boleh berkongsi peralatan.

“Ibu bapa boleh membuat jadual untuk memastikan setiap kanak-kanak dapat meluangkan sedikit masa untuk belajar dalam talian,” katanya.

Mengetengahkan guru-guru, Dr Mah berkata, Kementerian Pelajaran berusaha sebaik-baiknya untuk menyediakan bahan-bahan pengajaran untuk membolehkan para guru terus memberi perkhidmatan kepada masyarakat.

“Kami menyedari bahawa beberapa lokasi tidak mempunyai Internet berkelajuan tinggi. Percayalah apabila saya mengatakan bahawa kementerian sedang berusaha untuk menyelesaikan masalah ini,” katanya, sambil menambah bahawa Internet adalah salah satu pertukaran maklumat dan alat pembelajaran yang paling penting.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here