Balai polis ganti ruang mahkamah

KUALA LUMPUR: Semua prosiding reman akan diadakan di balai polis di seluruh negara sepanjang tempoh perintah pergerakan gerakan (MCO) dalam usaha meminimumkan pergerakan suspek dan mengurangkan risiko penyebaran coronavirus.

Ini bermakna majistret dan timbalan pendaftar yang diberi kuasa untuk menandatangani perintah reman akan pergi ke balai polis untuk memudahkan proses tersebut.

Proses reman biasanya diadakan di Mahkamah Majistret.

Kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Ketua Pendaftar semalam berkata Ketua Hakim Negara Tan Sri Tengku Maimun Tuan Mat bersetuju dengan permintaan polis untuk memindahkan tindakan reman ke stesen dan bukannya ruang sidang.

Walau bagaimanapun, badan kehakiman berkata polis mesti memenuhi beberapa syarat – memaklumkan kepada mahkamah tentang permohonan reman awal; memastikan keselamatan pegawai mahkamah, kakitangan dan peguam; memastikan hak penasihat kepada penasihat tidak dinafikan; dan mematuhi garis panduan pengurusan Covid-19 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan.

Kompleks mahkamah di seluruh negara telah ditutup kepada orang ramai dalam pematuhan kepada MCO, dengan pengecualian membuka bilik mahkamah untuk menampung pengecasan baru.

Dalam perkembangan lain, seramai 194 orang, termasuk 127 rakyat Malaysia, telah ditangkap di Kuala Lumpur sejak permulaan fasa pertama MCO.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim, berkata 105 kertas siasatan dibuka berkaitan dengan penangkapan itu.

“Mereka yang ditangkap – 127 rakyat Malaysia dan 67 warga asing berumur antara 18 dan 86 – didapati telah melanggar MCO.

“Dari jumlah tersebut, 64 orang telah didakwa di mahkamah,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Untuk fasa kedua MCO dari 1 April hingga 14 April, seramai 4,368 anggota polis, Angkatan Tentera dan agensi penguatkuasaan lain telah dikerahkan untuk menjalankan 56 sekatan jalan sekitar

KL dan Putrajaya serta melakukan pemeriksaan, katanya.

“Tindakan Stern akan diambil terhadap mereka yang melanggar MCO. Matlamat kami sentiasa memecahkan rangkaian jangkitan. “

Jenayah di bandar juga telah menurun sebanyak 57.4% sejak bermulanya MCO.

“Jenayah ganas turun 62.8% manakala jenayah harta menunjukkan penurunan 55.5%. Kejatuhan jenayah ini disebabkan oleh sekatan jalan raya dan juga rondaan, “katanya.

Comm Mazlan menasihatkan orang ramai agar lebih bertanggungjawab apabila menyebarkan maklumat mengenai media sosial dan platform lain.

Mereka yang mempunyai pertanyaan atau maklumat boleh menghubungi hotline polis KL di talian 03-2115 9999, pusat opsyen CID KL di 03-2146 0670 atau balai polis terdekat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here