MCO: Penduduk Selangor perlu bawa bil utiliti bersama

SHAH ALAM: Penduduk Selangor yang perlu keluar semasa perintah kawalan pergerakan (MCO) digalakkan membawa sebarang bil utiliti alamat mereka sekarang.

Ketua Jabatan Pematuhan Integriti dan Piawaian Selangor ACP Mohd Ismail Muslim berkata langkah itu adalah untuk memperlihatkan bahawa mereka telah memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan dalam Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di dalam Kawasan Terkawal Tempatan) 2020.

Beliau berkata Peraturan 4 Peraturan yang berkuatkuasa pada hari Rabu (1 April) sehingga akhir tempoh MCO, menyatakan bahawa sebarang perjalanan untuk alasan yang dibenarkan adalah terhad kepada radius 10km dari kediaman orang itu.

Bagi mereka yang terlibat dalam perkhidmatan penting, mereka mesti memaparkan kebenaran bertulis daripada majikan mereka jika diperlukan oleh pihak berkuasa.

“Semasa tempoh MCO, simpan mana-mana rang undang-undang utiliti anda di dalam kenderaan anda dan jika polis bertanya kepada anda di mana anda mahu pergi, beritahu mereka bahawa anda sedang menuju rumah atau ingin membeli keperluan harian dengan menunjukkan kepada kami bil,” katanya kepada pemberita di sini pada Khamis (2 April).

Mohd Ismail berkata anggota penguatkuasa juga akan memberi maklumat tentang peraturan kepada orang ramai dari semasa ke semasa untuk memastikan pelaksanaan MCO yang lancar.

Sementara itu, beliau berkata polis Selangor akan menambah jumlah jalan dan menutup lebih banyak jalan dari semasa ke semasa, terutama di pintu masuk dan keluar jalan raya untuk mengurangkan perjalanan antara negeri.

Mengenai jangkitan Covid-19 di kalangan kakitangan kontinjen polis Selangor, Mohd Ismail berkata, 42 pegawai dan kakitangan telah diletakkan di bawah kuarantin sendiri, namun tidak ada kes positif setakat ini.

– Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here