Covid-19: Tiada kluster baharu dilaporkan di Pulau Pinang, kata Ketua Menteri

GEORGE TOWN: Tiada kumpulan baru Covid-19 dilaporkan di Pulau Pinang, walaupun peningkatan sebanyak enam kes pada Rabu (8 April), kata Ketua Menteri Chow Kon Yeow.

Beliau berkata orang tidak perlu panik dengan peningkatan enam kes positif Covid-19 di negeri itu pada hari Rabu.

Kes-kes baru semuanya dari kelompok yang ada, katanya kepada sidang media secara langsung melalui Facebooknya.

Menurut laporan Kementerian Kesihatan (KKM), Pulau Pinang merekodkan enam kes baru pada tengah hari Rabu dengan dua kes dilaporkan di daerah Timur Laut, Seberang Perai Utara (tiga) dan satu kes di Seberang Perai Selatan, menjadikan jumlah Covid -19 kes positif di negeri ini kepada 108 orang.

Chow, yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Kota, berkata kerajaan negeri telah meminta Kerajaan Persekutuan untuk meningkatkan kadar pemeriksaan Covid-19 di negeri ini.

“Kita perlu mengesan semua kes positif Covid-19, terutamanya semasa tempoh perintah pergerakan gerakan (MCO) ini, supaya langkah-langkah perlu diambil, seperti mengasingkannya, untuk memecahkan rangkaian jangkitan virus,” katanya.

Mengenai pematuhan kepada MCO oleh rakyat di Pulau Pinang, beliau berkata ia telah mencapai 97.7 peratus dan 587 orang telah ditangkap kerana menentang perintah itu.

– Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here