Isi rumah akan terima topeng muka :Ismail Sabri

PETALING JAYA: Isi rumah akan menerima topeng muka dari kerajaan untuk membantu mengawal Covid-19, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Pasukan Pertahanan Awam Malaysia kini mengagihkan kira-kira 24.6 juta topeng ke pejabat Majlis Keselamatan Negara di peringkat negeri, sebelum mereka dihantar ke jawatankuasa pengurusan bencana di tingkat daerah untuk diedarkan kepada rakyat.

“Setiap isi rumah di seluruh negara akan menerima empat topeng dan menurut cadangan kementerian kesihatan, hanya mereka yang mempunyai gejala Covid-19 yang memakai topeng.

“Frontliner akan ditugaskan untuk mengedarkan topeng dari rumah ke rumah,” katanya.

Beliau menambah bahawa Angkatan Udara Diraja Malaysia juga akan terbang di topeng untuk diedarkan di Sabah, Sarawak dan Labuan esok.

Ismail juga menjelaskan bahawa kebajikan warga asing yang tinggal di Selangor Mansion dan Selangor Malayan Mansion di Jalan Masjid India adalah tanggungjawab kedutaan masing-masing.

Beliau berkata Kementerian Luar Negeri telah memaklumkan kepada kedutaan-kedutaan masing-masing untuk melihat kebajikan warga negara mereka yang tinggal di bangunan tersebut, yang berada di bawah perintah kawalan gerakan yang dipertingkatkan.

Bagaimanapun, Ismail berkata jika mana-mana penduduk asing perlu mendapatkan barangan penting, mereka boleh membuat permintaan dengan pusat operasi di premis itu.

“Tetapi mereka perlu membayarnya sendiri dan mengumpul barangan itu dari kawasan yang ditetapkan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here