Benarkan kami untuk beroperasi, kata PKS

PETALING JAYA: Pengilang, termasuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS), merayu kepada kerajaan untuk memberi peluang kepada mereka untuk beroperasi di bawah syarat-syarat yang ketat jika pesanan kawalan pergerakan semasa (MCO) akan dilanjutkan melebihi 14 April.

Pengilang dan PKS membuat panggilan berikutan pengumuman yang diumumkan oleh kerajaan mengenai sama ada untuk melanjutkan MCO.

Presiden Persatuan SME Malaysia Datuk Michael Kang berharap kerajaan membenarkan perniagaan beroperasi sekiranya tempoh MCO diperpanjang.

Beliau berharap semua PKS dibenarkan beroperasi tetapi di bawah syarat-syarat yang sama yang dikenakan ke atas cawangan atau syarikat yang sedang beroperasi di bawah MCO sekarang.

“Walaupun ia bukan untuk semua perniagaan, tetapi sekurang-kurangnya untuk semua perniagaan dan pengeksport dalam talian.

“Ini untuk memastikan ekonomi kita bergerak; jika tidak, banyak perniagaan akan ditutup, “kata Kang.

Presiden Persekutuan Pengilang Malaysia (FMM), Tan Sri Soh Thian Lai berkata sektor perkilangan harus dibenarkan beroperasi dengan tenaga kerja minimum sekiranya perlu ada lanjutan.

Walau bagaimanapun, katanya, ini mesti dikenakan tindakan keselamatan di tempat kerja atau kilang.

“Pandangan kami adalah untuk membiarkan semua sektor perkilangan berjalan minimum dengan 50% tenaga kerja dan mematuhi Covid-19 SOP di tempat kerja,” katanya semalam.

Presiden Dewan Perniagaan dan Industri Kebangsaan Malaysia (NCCIM), Tan Sri Ter Leong Yap berkata, kerajaan perlu mencari keseimbangan yang baik antara yang mengandungi wabak Covid-19 dan mengurangkan kerugian kewangan oleh perniagaan untuk menyelamatkan pekerjaan.

“Dewan itu telah menyampaikan tempahan kepada beberapa menteri utama berkaitan dengan pendekatan MCO dalam menyediakan beberapa kelonggaran untuk membolehkan sektor ekonomi dan perniagaan lain terus beroperasi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here