Adakah MCO akan dilanjutkan?

KUALA LUMPUR: Persoalan yang ada pada semua orang;sama ada Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) akan dilanjutkan dan persoalanya akan dijawab pada hari Jumaat (10 April).

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dijangka membuat pengumuman Jumaat petang mengenai langkah-langkah lanjut untuk membendung penyebaran wabak Covid-19.

Beliau juga dijangka membuat pengumuman yang sangat dinanti-nantikan mengenai status MCO yang telah berkuat kuasa sejak 18 Mac.

Fasa pertama MCO, yang diperkenalkan untuk memecahkan rangkaian jangkitan Covid-19, adalah dari 18 hingga 31 Mac, diikuti oleh fasa kedua dari 1 hingga 14 April.

Sehingga Khamis (9 April), keadaan itu menggalakkan, dengan 121 pesakit yang sembuh, melebihi jumlah kes yang direkodkan sebanyak 109 kes yang membawa jumlah kes positif kepada 4,228, dengan 67 kematian.

Sementara itu, pada hari Khamis, kadar pematuhan MCO adalah 97%, dan polis telah mengeluarkan 95 nota kompaun sebanyak RM1,000 setiap satu kepada individu yang salah.

Terdapat 24 kawasan zon merah di negara ini – tempat di mana jumlah kes positif Covid-19 melebihi 41 orang.

Sehingga kini, lokasi di mana MCO dipertingkatkan telah dikuatkuasakan ialah Simpang Renggam (Johor), Hulu Langat (Selangor), dan tiga bangunan di Kuala Lumpur, Menara City One serta bangunan Mansion Selangor dan Malayan Mansion.

Simpang Renggam adalah lokasi pertama di mana MCO dipertingkatkan pada 27 Mac selepas 61 penduduk didapati positif untuk Covid-19 dan perintah itu kini dilanjutkan hingga 14 April.

Sehingga 9 April, ketiga-tiga negeri yang mempunyai bilangan positif Covid-19 adalah Selangor (1,118), Kuala Lumpur (699) dan Johor (503).

Tanggungjawab kini terletak pada orang ramai untuk mematuhi MCO untuk memecahkan rangkaian jangkitan Covid-19.

– Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here