Tiada kes Covid-19 dalam kalangan rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara setakat ini

சுகாதாரத் துறை தலைமைச் செயலாளர் டத்தோஸ்ரீ டாக்டர் நோர்ஹிஷாம் அப்துல்லா

PETALING JAYA: Tiada kes Covid-19 telah dikesan setakat ini di kalangan rakyat Malaysia yang dikuarantin yang pulang dari luar negara, kata Kementerian Kesihatan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, bagaimanapun berkata mereka perlu menunggu selama 14 hari untuk menentukan secara konklusif jika ini berlaku.

Mereka yang pulang dari luar negara harus menjalani 14 hari karantina di pusat-pusat yang terdapat di seluruh negara – sama ada di hotel atau institusi latihan awam.

Dr Noor Hisham berkata kira-kira 12,000 pemulangan rakyat Malaysia telah dikuarantin sejauh ini.

Kami perlu menunggu selama 14 hari dan kami akan melakukan ujian pada hari ke-13,” kata Dr Noor Hisham dalam sidang akhbar Ahad (12 April).

Kementerian Kesihatan sebelum ini mengatakan bahawa perhatian utamanya adalah mengimport kes Covid-19 sebagai rakyat Malaysia yang kembali dari negara lain mungkin dapat membawa penyakit itu.

Pada 31 Mac, Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri berkata rakyat Malaysia yang kembali ke negara itu akan dikuarantin dengan segera selama 14 hari mulai 3 April.

Dr Noor Hisham berkata mereka yang kembali tanpa sebarang gejala akan ditempatkan di pusat-pusat yang ditetapkan, tetapi mereka yang mempunyai gejala akan dikuarantin dan ditempatkan di hospital.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here