Hanya zon hijau dibenarkan buka kedai gunting rambut

PETALING JAYA: Tukang gunting rambut dan salon rambut yang terletak di “zon hijau” boleh dibenarkan beroperasi di bawah fasa ketiga perintah kawalan pergerakan (MCO) tetapi keputusan akhir terletak pada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dia mengatakan hanya kerana suatu sektor termasuk dalam senarai perniagaan yang dibenarkan beroperasi dalam tempoh MCO, ini tidak bermaksud ia dapat dibuka semula secara automatik.

“Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri akan meneliti semua pandangan yang diberikan. Ia tidak automatik tetapi saya dibuat untuk memahami bahawa terdapat proses aplikasi.

“Keputusan akhir terletak pada kementerian itu,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Jawatankuasa Khas Menteri di MCO semalam.

MCO dilanjutkan pada hari Jumaat untuk kali ketiga hingga 28 April, seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga mengatakan bahawa beberapa sektor ekonomi terpilih akan dibenarkan untuk dibuka.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri kemudiannya menyenaraikan tukang gunting rambut dan salun rambut, kedai elektrik, elektronik, pembinaan, optometri dan perkakasan sebagai antara yang dibenarkan.

Ismail berkata terdapat cadangan untuk membenarkan operasi perniagaan di dalam “kawasan zon hijau” atau daerah yang disenaraikan oleh Kementerian Kesihatan kerana tidak mencatatkan kes-kes Covid-19.

“Bagaimanapun, butiran dan prosedur operasi standard akan dikeluarkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri,” katanya.

Sehingga 9 April, terdapat hanya 29 daerah iaitu zon hijau atau daerah, termasuk empat daerah di seluruh Semenanjung Malaysia – Yan di Kedah, Machang di Kelantan, Kampar di Perak dan Hulu Terengganu. Sabah mempunyai lapan zon hijau manakala Sarawak mempunyai 17 buah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here