‘Pakar dari China bukan di sini untuk rawat pesakit’

PETALING JAYA: Pasukan pakar perubatan dari China tidak akan terlibat dalam usaha merawat pesakit Covid-19 di Malaysia, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Dia mengatakan pakarl perubatan dari China akan berkongsi pengalaman mereka dari segi rawatan dan penyelidikan.

“Mereka akan bagi bukan hanya pengalaman positif mereka tetapi juga mungkin masalah di mana mereka tidak berjaya.

“Kami ingin mempelajari sesuatu, misalnya, yang tidak berhasil sehingga kami tidak mengulangi kesalahan yang sama,” katanya kepada wartawan, semalam.

Malaysian and Chinese medical experts sharing COVID-19 treatment ...Dr Noor Hisham juga mengatakan bahawa perbincangan dan pertukaran maklumat mengenai isu-isu seperti rawatan pesakit di wad dan unit rawatan intensif, dan penggunaan teknikal antigen atau antibodi, adalah penting.

“Mereka di sini tidak membantu kami merawat pesakit. Ini adalah virus baru. Jadi, setiap pihak tidak mempunyai pengalaman tetapi apa yang mereka ada adalah pengalaman mengenai kaedah yang berjaya atau tidak berjaya. Kedua-duanya penting bagi kami.

“Sekiranya mereka berjaya, kita boleh menggunakan kaedah mereka, tetapi jika kaedahnya tidak berjaya, kita belajar dari mereka dan pastikan bahawa kita tidak mengulangi atau menggunakan kaedah yang tidak berjaya,” katanya.

Dr Noor Hisham menambah bahawa perkongsian pengetahuan ini penting kerana ketika ini tidak banyak yang diketahui mengenai virus tersebut.

“Yang pasti mereka mempunyai pengalaman karena mereka telah melawan virus selama dua bulan di Hubei, China. Pengalaman itu penting, sama ada positif atau negatif, ”katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here