Timbalan Menteri Kesihatan beri kenyataan kepada polis

PETALING JAYA: Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Noor Azmi Ghazali telah memberikan keterangannya kepada polis mengenai makanannya bersama beberapa lusin yang lain di sebuah tahfiz di Maahad Tahfiz di Lenggong, Perak, dalam tempoh perintah kawalan pergerakan (MCO).

Beliau mengatakan bahawa beliau memberikan kenyataannya di balai polis daerah Putrajaya semalam.

“Saya telah memberikan kerjasama saya kepada polisi yang menyelidiki masalah ini,” kata Noor Azmi, yang menambahkan bahawa dia mengunjungi klinik kesihatan awam Lenggong dengan kemampuan rasmi untuk memantau kakitangan kesihatan mengenai pekerjaan mereka terhadap Covid-19.

“Saya mengaku salah dan meminta maaf kepada rakyat Malaysia,” katanya.

Noor Azmi dilihat bersama beberapa individu pada majlis itu, termasuk exco kerajaan negeri Perak, Razman Zakaria.

IGP: Investigation paper on deputy health minister who violated ...

Polis daerah Kerian mengatakan bahawa mereka telah merakam pernyataan dari Razman, yang merupakan ketua panitia pendidikan, modal insan, badan bukan kerajaan dan masyarakat awam.

Ketua Polis Daerah Kerian, Supritendan Omar Bakhtiar Yaacob memberitahu sidang media di Bagan Serai semalam bahawa Razman dan lima yang lain hadir di ibu pejabat polis daerah semalam untuk merakam kenyataan mereka.

Pada hari Ahad, Razman, yang merupakan ADUN Gunung Semanggol dan pesuruhjaya PAS Perak, telah meminta maaf secara terbuka di Facebook berhubung isu tersebut.

Dalam perkembangan lain, Omar Bakhtiar mengatakan lapan individu, termasuk empat wanita, ditangkap kerana melanggar MCO dengan berjudi di sebuah rumah di Kampung Teluk di Bagan Serai pada hari Ahad.

Katanya, suspek, berusia antara 53 dan 59 tahun, ditahan dalam serbuan pada pukul 4 petang, sambil menambah bahawa polis juga merampas beberapa barang termasuk kad permainan dan wang tunai berjumlah RM119.

Omar Bakhtiar berkata, kesemua mereka direman selama dua hari bermula semalam untuk memudahkan siasatan.

Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, berkata kertas siasatan mengenai Noor Azmi dijangka selesai semalam.

“Siasatan masih dilakukan dan (kertas) akan diserahkan kepada jaksa penuntut umum untuk tindakan selanjutnya.

“Semua kes yang menjadi viral seperti ini pasti akan disiasat dan diambil tindakan,” katanya kepada Bernama semalam.

Jumaat lalu, beberapa gambar di Facebook – sejak itu dihapus – menunjukkan Noor Azmi duduk untuk makan bersama sekumpulan orang di Lenggong, yang ditunjukkan oleh netizen yang melanggar MCO.

-Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here