Dr Noor Hisham: Rakyat Malaysia berada di rumah,jaga keselamatan akan jadi hadiah ulang tahun terbaik saya

PUTRAJAYA: “Ulang tahun kelahiran saya pada hari Selasa (21 April), hadiah yang paling istimewa bagi saya adalah sekiranya rakyat Malaysia tinggal di rumah dan mematuhi  kebersihan yang tinggi”, kata Datuk Dr Noor Hisham Abdullah sambil tersenyum.

Ketua Pengarah Kesihatan, yang menjadi tumpuan media dan rakyat Malaysia sejak wabak Covid-19, berusia 57 tahun pada hari Selasa.

Setiap hari, Dr Noor Hisham yang dilahirkan di Sepang, Selangor, muncul di televisyen pada pukul 5 petang, dengan kemas kini Covid-19 yang ditunggu-tunggu dan berita berkaitan.

Pada malam ulang tahunnya, Dr Noor Hisham membawa berita baik mengenai wabak itu, dengan mengatakan bahawa jumlah kes positif baru yang dicatatkan di Malaysia pada hari Isnin (20 April) adalah yang terendah sejak 12 Mac, dengan 36 kes dan tidak ada kematian yang dilaporkan.

Bercakap kepada Bernama, dia mengirim pesan yang meminta semua rakyat Malaysia tinggal di rumah dengan mematuhi perintah kawalan pergerakan (MCO) sebagai hadiah ulang tahun dalam usaha untuk memutuskan rantai jangkitan Covid-19 yang telah meragut ratusan ribu nyawa di seluruh dunia.

Dr Noor Hisham menyifatkan permintaan itu sebagai salah satu hadiah ulang tahunnya yang paling penting.

Dia tersenarai di antara tiga doktor terkemuka dunia dan pegawai kesihatan awam kerana pendekatannya dalam menangani pandemi Covid-19.

-BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here