‘Pastikan bayi dapat suntikan imunisasi semasa MCO’

PETALING JAYA: Ibu bapa tidak boleh membiarkan rasa takut mereka terhadap Covid-19 menghalang tembakan imunisasi bayi mereka, kata Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga Kementerian Kesihatan.

Mengingat bahawa beberapa orang telah menunda membawa anak-anak mereka ke klinik kerana mereka bimbang mereka terserang penyakit ini, pertanyaan yang harus ditanyakan adalah: “Bukankah lebih berisiko kehilangan imunisasi bayi?”

Dr Rozita Ab Rahman, yang merupakan penolong pengarah utama bahagian itu, berkata ibu bapa harus menunjukkan buku rekod imunisasi kepada polis sekiranya berlaku sekatan semasa perintah kawalan pergerakan (MCO).

“Polis akan membiarkan anda melewati,” tambahnya.

Dalam siaran oleh Immunise4Life, inisiatif pendidikan kesihatan masyarakat, dia mengatakan bahawa pandemi Covid-19 adalah mengapa ibu bapa harus memastikan bahawa vaksinasi anak-anak mereka, terutama yang diberikan sepanjang 18 bulan pertama, tidak ditangguhkan.

“Semua vaksin, kecuali HPV, perlu diberikan dalam 18 bulan pertama kehidupan. Penting agar bayi menerima semua dos yang diperlukan untuk setiap vaksin pada waktu yang tepat agar dapat dilindungi sepenuhnya.

“Menunda atau melewatkan jadual imunisasi dapat menyebabkan bayi mudah terserang penyakit,” katanya.

Imunisasi di bawah Program Imunisasi Nasional melindungi kanak-kanak daripada 12 penyakit vaksin yang dapat dicegah seperti tuberkulosis, difteria, tetanus, pertussis, polio, haemophilus campak dan gondok.

Untuk memberi jaminan kepada ibu bapa, Dr Rozita mengatakan kementerian telah mengatur janji untuk pesakitnya, jadi ibu bapa harus menepati masa.

“Sebaik sahaja anda tiba di klinik, kakitangan akan mengambil suhu anda di kaunter pembayaran. Mereka juga akan bertanya sama ada bayi anda atau anda mengalami simptom penyakit seperti influenza (seperti demam, hidung berair, batuk, sakit tekak) dan sesak nafas, ”kata Dr Rozita.

Ibu bapa, katanya, harus jujur ​​mengenai hubungan mereka dengan pesakit Covid-19 dan sejarah perjalanan.

Dia mengatakan bahawa bayi akan diberi rawatan yang peribadi.

“Masa yang dihabiskan di klinik akan diminimumkan. Ibu bapa dan bayinya masuk, mengambil suntikan dan pergi, ”kata Dr Rozita.

“Ibu bapa akan merasa senang mengetahui bahawa tidak semua klinik kesihatan melakukan persampelan untuk mengesan Covid-19.”

Dia berkata ibu bapa yang terlepas imunisasi berjadual anak-anak mereka dalam tempoh MCO harus menghubungi klinik kesihatan masing-masing dan membuat temu janji lagi. Imunise4Life berada di bawah naungan Kementerian Kesihatan, Persatuan Pediatrik Malaysia dan Persatuan Penyakit Berjangkit dan Kemoterapi Malaysia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here