Tidak perlu memohon lagi : Azmin Ali

PETALING JAYA: Ini adalah pendorong penuh untuk sektor ekonomi yang dibenarkan beroperasi lebih awal ketika negara memasuki fasa keempat perintah kawalan pergerakan (MCO) hari ini.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Azmin Ali (gambar) mengatakan syarikat yang dibenarkan beroperasi di bawah fasa MCO pertama, kedua dan ketiga dapat terus melakukannya dengan kapasiti operasi penuh.

“Syarikat-syarikat ini tidak perlu melamar Miti lagi untuk mendapatkan persetujuan,” katanya, merujuk kepada Kementerian Perdagangan Internasional dan Industri (Miti).

Azmin mengatakan, pemerintah, yang menyadari perlunya mengatasi krisis ekonomi, telah bersetuju agar syarikat-syarikat ini beroperasi tanpa sekatan sesuai dengan keperluan industri masing-masing.

“Namun, syarikat yang dibenarkan beroperasi harus mematuhi prosedur operasi standard yang ketat yang telah ditetapkan untuk sektor masing-masing.

“Kegagalan untuk melakukannya akan menyebabkan kelulusan mereka untuk beroperasi dibatalkan serta-merta dan mereka akan menghadapi tindakan undang-undang,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Dia mengatakan inisiatif itu akan memberikan dorongan untuk pemulihan dalam rantai bekalan barang dan perkhidmatan untuk memenuhi permintaan domestik dan internasional.

Ini, katanya, tentu akan memberi kesan positif kepada syarikat, terutama perusahaan kecil dan sederhana.

Azmin mengatakan keputusan itu dicapai oleh Majlis Tindakan Ekonomi (EAC) pada hari Isnin setelah perbincangan mengenai keadaan ekonomi dan kewangan terkini negara itu.

Mesyuarat itu juga meneliti cadangan yang dikemukakan oleh Miti, Kementerian Kewangan, Bank Negara dan Khazanah Nasional.

Kementerian Kesihatan memberikan maklum balas berdasarkan cadangan yang dikemukakan.

“Perbincangan difokuskan pada memulakan semula dan menghidupkan semula rantaian bekalan ekonomi secara komprehensif yang dapat membantu perniagaan beroperasi sepenuhnya, mengisi stok dan membolehkan penyampaian dan perkhidmatan yang cekap kepada pengguna.

“Keputusan pertemuan EAC disampaikan kepada Majlis Keselamatan Nasional yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri di hadapan semua menteri besar dan ketua menteri,” katanya.

Azmin menyatakan bahawa sementara pemerintah telah memberikan sedikit kelonggaran dalam peraturan tersebut, rakyat dan pengusaha perlu membiasakan diri dengan “normal baru” dan mematuhi garis panduan sosial, kebersihan diri dan kesihatan di tempat kerja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here