Kebersihan beg penghantar makanan dalam persoalan

PETALING JAYA: Sejak bermulanya Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) pada hari rabu lalu, perkhidmatan penghantaran makanan digunakan untuk memastikan makanan dapat diakses oleh orang ramai. Kini terdapat persoalan mengenai perlunya perlindungan lanjut untuk mengekang penyebaran Covid-19.

Syarikat penyampaian makanan seperti GrabFood, Foodpanda dan beberapa yang lain baru-baru ini mengumumkan beberapa langkah untuk melindungi pekerja, rakan kongsi dan pelanggan daripada virus itu.

Antaranya pemberian topeng pelumba dan sanitiser tangan dengan arahan untuk mencuci tangan setiap dua jam dan selepas setiap penghantaran.

Di samping itu, para pelumba dan pelanggan telah diberitahu untuk mengekalkan jarak satu meter semasa penghantaran. Kaedah pembayaran  tanpa tunai digalakkan untuk meminimumkan hubungan.

Penghantaran tanpa sentuh, yang dilancarkan pada awal MCO, membolehkan pelumba menghantar pesanan di tempat yang ditetapkan seperti di depan rumah atau pejabat pelanggan.

Pemeriksaan suhu badan setiap hari adalah mandatori juga telah dilaksanakan untuk pekerja dan rakan kongsi penghantaran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here