Inspektor mengaku tidak bersalah kerana merogol wanita Mongolia

PETALING JAYA: Seorang pemeriksa polis telah menuntut perbicaraan di Mahkamah Sesyen di sini atas lapan tuduhan merogol yang melibatkan dua wanita Mongolia.

Insp Hazrul Hizham Ghazali (gambar), 30, juga mengaku tidak bersalah pada hari Khamis (30 April) atas tuduhan menggunakan kekerasan terhadap salah seorang mangsa.

Bagi tuduhan pertama hingga keenam, Insp Hazrul dituduh merogol mangsa berusia 20 tahun di sebuah bilik di PJ Luxe Boutique Hotel di sini pada 11 April.

Bagi tuduhan ketujuh hingga kelapan, dia dituduh merogol mangsa yang berusia 36 tahun di bilik yang berlainan di hotel yang sama pada hari yang sama.

Tuduhan mengikut Seksyen 376 (2) (f) Kanun Keseksaan menyatakan bahawa tertuduh didakwa memperkosa mangsa dengan menggunakan kedudukannya sebagai pegawai kanan polis untuk mendapatkan kesediaan mangsa.

Tertuduh menghadapi hukuman penjara hingga 20 tahun dan sebatan, jika disabit kesalahan.

Bagi tuduhan kesembilan, Insp Hazrul dituduh menggunakan kekerasan ke atas mangsa yang berusia 20 tahun dengan niat untuk memalukan kesopanannya.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di dalam khemah barisan hadapan yang melakukan sekatan jalan tol di Lebuhraya Pantai Baru (NPE) antara pukul 5.30 petang dan 6.15 petang pada 10 April.

Tuduhan di bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun, atau denda, atau sebatan, atau dua hukuman, jika disabitkan kesalahan.

DPP Mohd Asnawi Abu Hanipah tidak menawarkan jaminan dengan alasan tertuduh menghadapi lapan tuduhan merogol dan melibatkan penyalahgunaan kedudukan.

“Ada kemungkinan saksi diganggu,” katanya.

Peguam Shah Rizal Abdul Manan, yang mewakili tertuduh, mengatakan tertuduh telah datang ke mahkamah atas kehendaknya sendiri.

“Dia datang ke pengadilan hari ini setelah menerima panggilan yang memintanya untuk melakukannya. Tidak ada alasan yang diberikan, dan ini menunjukkan keikhlasannya, ”kata Shah Rizal.

Dia mengatakan bahawa anak guamnya telah didakwa oleh Mahkamah Sesyen Klang semalam yang memberikan jaminan RM20,000 kepadanya.

“Pelanggan saya sudah membayar wang jaminan dengan meminta wang dari rakan dan keluarganya. Dia tidak akan lari. Saya meminta pengadilan ini untuk memberikan jaminan dengan jumlah terendah, ”tambahnya.

Hakim Mahkamah Sesyen Norshila Kamaruddin menetapkan jaminan RM27,000 dengan seorang penjamin untuk semua pertuduhan.

Kes-kes tersebut ditetapkan untuk sebutan semula pada 2 Jun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here