Sukar untuk kawal orang ramai di pasar

GEORGE TOWN: Ketika minggu ketujuh perintah kawalan pergerakan berjalan, pihak berkuasa terdesak untuk memastikan salah satu pasar di Pulau Pinang tetap teratur.

Gambar pasar Jelutong yang sempit dan sempit, yang memenuhi kawasan kejiranan yang padat, telah viral di media sosial dan menarik perhatian orang ramai.

Pemeriksaan semalam menunjukkan pegawai Rela menggunakan hailer keras untuk mengingatkan orang ramai untuk menjaga jarak antara satu sama lain. Hanya 20 pelanggan yang dibenarkan masuk pada satu masa.

Di luar, beberapa peniaga di tepi jalan dilihat beroperasi, walaupun pihak berkuasa melarang penjaja dan peniaga di tepi jalan beroperasi di pasar di sini dan di Ayer Itam, Jalan Perak, Pulau Tikus dan Bayan Baru.

Adun Batu Lanchang, Ong Ah Teong menyifatkan jumlah orang di pasar sebagai “biasa” semalam.

“Pasar basah Jelutong tampak sesak karena ruang sempit dan jalan sempit. Penunggang motosikal dan orang yang menggunakan jalan bersama menjadikannya kelihatan tidak kemas dan sesak.

“Beberapa ahli majlis bandar dan saya merancang untuk menyekat jalan untuk menghentikan penunggang motosikal masuk.

“Sukarelawan Rela akan memastikan jarak sosial dijaga di dalam pasar.

“Ada penguatkuasa dewan kota di luar untuk menjaga ketertiban,” katanya.

Ong telah mencari kaedah untuk membantu penjaja tepi jalan yang tidak dapat menjalankan perniagaan mereka sejak 22 Mac.

“Saya menerima banyak panggilan telefon dari peniaga yang memberitahu saya bahawa mereka tidak mempunyai pendapatan.

“Kami berencana untuk membolehkan mereka beroperasi secara bergilir pada hari bergantian,” katanya.

Penjual pasar, Cecilia Goh, 35, mengatakan dia bersyukur kerana pihak berkuasa tempatan menjaga semua orang walaupun orang ramai.

“Saya melihat beberapa penguatkuasa dewan bandar dan rela Rela di dalam dan di luar pasar untuk memastikan orang memakai topeng dan menjaga jarak antara satu sama lain.

“Walaupun ada banyak orang ketika saya mampir sekitar jam 8 pagi, saya faham bahawa ini kerana ramai orang akan mula bekerja hari ini dan memutuskan untuk membeli-belah pada awal pagi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here